Dlaczego ksylitol jest zdrowszy od białego cukru?

Niskokaloryczny, naturalny środek słodzący jakim jest ksylitol jest zdrową alternatywą dla cukru. W przeciwieństwie do niego zawiera o 40% kalorii mniej i jest odpowiedni dla cukrzyków, czy osób zmagających się z otyłością. Oprócz tego ksylitol posiada szereg korzystnych właściwości leczniczych, które przemawiają za jego stosowaniem.

Naturalny słodzik jakim jest ksylitol

ksylitol naturalny słodzikPochodzący z grypy polioli ksylitol to alkohol cukrowy uzyskiwany z kory brzozowej. Oprócz tego występuje naturalnie w owocach i warzywach. Swoim wyglądem przypomina zwykły cukier jest biały, sypki i bezzapachowy. Ksylitol naturalny słodzik stosowany przez każdego w diecie pozytywnie wpływa na organizm. Jego spożywanie podnosi ogólną odporność. Przeciwdziała otyłości, przez zawarcie mniejszej ilości kalorii od zwykłego cukru, ale także zmniejsza łaknienie na słodycze. To znakomity środek słodzący dla cukrzyków, ponieważ jest metabolizowany bez udziału insuliny. Jego spożycie prowadzi do niższego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż spożycie cukru. Wspomaga również korzystny rozwój mikroflory jelitowej. Kolejnym plusem ze stosowania jest zwiększenie przyswajalności wapnia przez organizm, co ma istotne znaczenie dla osób zmagających się z osteoporozą. Na końcu warto wspomnieć, że również zapobiega próchnicy i poprawia mineralizację szkliwa.

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem, który pozytywnie wpływa na nasz cały organizm. Można go śmiało stosować jako słodzik do kawy, czy herbaty, ale także idealnie się sprawdzi przy wypiekach, czy przetworach. Jeżeli zdecydujemy się na jego stosowanie, powinniśmy zacząć od małych porcji w celu przyzwyczajenia naszego organizmu do zdrowego sposobu słodzenia. Produkt obecnie jest szeroko dostępny i nie ma problemu z zakupem.