Polska jest krajem, który produkuje duże ilości warzyw. Ten fakt powoduje, że pomiędzy producentami rośnie konkurencja. Jest to zjawisko korzystne dla konsumentów, którzy mogą wybrać odpowiadające im produkty. Aby się wyróżnić producenci stosują różne sposoby, które mają poprawiać wartości smakowe i zdrowotne warzyw.
Wpływ produkcji warzyw na środowisko
Nie da się ukryć, że sposób produkcji warzyw jest istotny dla naszego zdrowia. Właściwa produkcja warzyw zapewnia dobrą zawartość witamin i składników odżywczych i brak zawartości pestycydów lub innych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Jednak, co niemniej ważne, właściwa produkcja ma także wpływ na środowisko. Dotyczy to nie tylko bezpośrednio pola, na którym warzywa są uprawiane, ale także jego okolic. Dzięki właściwemu doborowi środków chroniących rośliny, nie występuje zanieczyszczanie wód podziemnych i pobliskich zbiorników wodnych. Ponadto nawozy, które są korzystne dla środowiska mogą powodować zwiększenie plonów na określonym fragmencie uprawy, co sprawia, że inne, które nie są konieczne producentowi do osiągnięcia oczekiwanych przez niego zbiorów, mogą zostać terenami, w których osiedlają się dzikie zwierzęta. Powoduje to ich ochronę i zapewnienie warunków do życia. Korzystnie wpływa także na różnorodność biologiczną obszarów graniczących z uprawami.
Podsumowując, produkcja warzyw stanowi istotny czynnik zarówno dla zdrowia człowieka, jak i dla środowiska. Dzięki właściwym sposobom produkcji można zwiększyć różnorodność biologiczną na określonym obszarze, co korzystnie wpływa na florę i faunę w całym kraju. Jednocześnie właściwa produkcja nie powoduje zanieczyszczeń wód, dzięki czemu nie stanowią one zagrożenia dla znajdujących się na tym terenie zwierząt.