Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów opakowań. Każde z nich pełni tą samą fuknkcję, ma przede wszystkim zabezpieczyć produkt. Zastosowanie opakowań ma jednak jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie znacznie ułatwia transport oraz wypakowywanie produktów na półki. Jakie typy opakowań najczęściej się stosuje?
Opakowania kartonowe i folia termokurczliwa
Właśnie w celu ułatwienia i przyspieszenia transportu produktów najczęściej pakuje się je w opakowania zbiorcze. Do tego celu najczęściej wykorzystuje się kartony oraz pakowanie termokurczliwe. W ten sposób możemy razem spakować kilka sztuk produktu. Zarówno jedno jak i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Kartony bardzo dobrze będą zabezpieczały produkty przed zniszczeniem, jednak koszt pakowania jest znacznie droższy, aniżeli w przypadku pakowania w folię termokurczliwą. Nie każdy produkt jednak nadaje się do tego by pakować go w folię zgrzewczą. Zwykle w tego typu opakowanie zbiorcze pakuje się butelki, puszki, słoiki, papier toaletowy itp. Wiele produktów jednak, które dostarczane są do sklepów zapakowana jest w karton. Nie zawsze jednak jest on idealnie, gabarytowo dostosowany do produktu. Tylko dzięki pakowaniu w folię termokurczliwą możliwe będzie optymalne wykorzystanie miejsca. Jednak kartony i folia termokurczliwa to nie jedyne sposoby pakowania. Jako opakowania często wykorzystuje się metodę pakowania próżniowego. Dzięki odessaniu powietrza, produkt zajmuje znacznie mniej miejsca.
Ponadto produkty spożywcze zapakowane w folię próżniową znacznie dłużej zachowują świeżość oraz swój termin przydatności do spożycia, zaś najprostszym, a zarazem najmniej trwałym opakowaniem są torby papierowe, które wykorzystuje się do pakowania np. mąki, płatków owsianych czy węgla grillowego. W tego typu opakowania, zwykle pakuje się tylko produkty sypkie i suche.