Miód – czy warto go jeść?

Miód to substancja znana ludziom od bardzo dawna. Traktowano go jako dodatek do pożywienia, napojów lub używano w medycynie i kosmetyce. W starożytności dodawano go jako składnik maści, która miała dawać siłę i zapewnić długie życie. Również obecnie, miód  jest często wykorzystywany w podobnych celach. Na co może pomóc? 

Wspaniałe właściwości miodu – na jakie dolegliwości pomaga?

miód naturalnyWiele osób zdaje sobie sprawę z fantastycznych właściwości miodu, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Z tego powodu warto zamienić cukier, na miód. Jest on słodszy od cukru, dlatego można używać go mniej – ogranicza to w ten sposób ilość spożywanych kalorii. Swoją słodkość zawdzięcza obecności cukrów prostych, takich jak glukoza oraz fruktoza. Duża ilość tego drugiego sprawia, że może on być używany w leczeniu cukrzycy. Ludzie dotknięci tą chorobą łatwo przyswajają fruktozę. Poza tym, jedzenie miodu nie przyczynia się do powstawania próchnicy, a nawet hamuje jej powstawanie. Rozwój bakterii zostaje zatrzymany przez substancje zawarte w miodzie. Dodatkowo, miód naturalny jest świetnym środkiem przeciwzapalnym, przyspiesza także gojenie się ran. Jest on także częstym składnikiem kremów, szczególnie tych przeznaczonych do przesuszonej i zniszczonej skóry. Idealnie ją odżywia, nawilża oraz regeneruje. Jednak to nie wszystkie pozytywne aspekty miodu, ponieważ świetnie działa też na nasz układ oddechowy. Często podaje się go na kaszel i ból gardła. Działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i antyalergicznie.

Prozdrowotnych właściwości miodu jest wiele. Z tego powodu często stosowany jest w medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Działa on przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran oraz ma działanie przeciwbólowe. Pozytywnie wpływa też na odporność naszego organizmu, ograniczając rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Często też podaje się go podczas chorób układu oddechowego.