Sposób na jogurt

Niektóre produkty, które ulegają procesowi fermentacji, możemy samodzielnie wykonać w domu. Szczególnie dotyczy to produktów nabiałowych. Mleka nie wyprodukujemy, ale produkty z mleka już tak i mowa tu o jogurtach.

Data ważności domowych jogurtów

jak zrobić jogurtProdukty, do których są dodawane konserwanty i środki chemiczne, mają bardzo długą datę ważności, gdyż dodane specyfiki powodują, że te produkty się nie psują. W żywności ekologiczne nie znajdziemy żadnego środka chemicznego, bo są one naturalne. Jeżeli zaczynamy przygodę ze zdrową żywnością i chcemy zadbać o naszą florę jelitową, to najlepsze będą jogurty, które samodzielnie wykonamy w domu. Jeżeli nie wiemy jak zrobić jogurt domowy, to przepis jest bardzo prosty. Wystarczą dwa składniki, mleko i kultury bakterii. Jeżeli posiadamy jogurtownicę, to będziemy mieli pracę ułatwioną, bo utrzymuje ona stałą temperaturę wymaganą przy produkcji jogurtów. Należy zmieszać litr mleka pasteryzowanego z jedną porcją kultur bakterii jogurtowych. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do pojemnika jogurtownicy i zamykamy na czas około ośmiu, dziewięciu godzin. Po tym czasie jogurt jest gotowy do spożycia. Wystarczy go schłodzić w lodówce i możemy dodać ulubione owoce, musli, lub miód. Tak przyrządzony jogurt możemy przechowywać w warunkach chłodniczych nawet dwa tygodnie. Dotyczy to naturalnego jogurtu bez dodatków, a z wkładem owocowym możemy przechowywać maksymalnie kilka dni, gdyż owoce naturalnie będą fermentować po pewnym czasie i jogurt może się zepsuć.

Sklepowe jogurty i kefiry mają nawet trzy tygodniową datę ważności, więc znacznie dłużej niż domowe produkty. Ponadto w jogurcie, który mami wykonamy, nie będzie cukru, mleka w proszku i sztucznych barwników. Taki produkt jest najlepszy dla małych dzieci.